Jakie są rodzaje automatów do lodów?
Wśród najczęściej wybieranych letnich przysmaków, można wymienić lody. I to różnego rodzaju. Klasyczne gałki, charakterystyczne świderki, czy coraz bardziej popularne lody tajskie. Wszelkie rodzaje lodowych przysmaków to dobra forma ochłodzenia podczas letnich upałów. Z tego powodu producenci maszyn do lodów tworzą bogate ofert swoich wyrobów. Profesjonalne lodziarnie mogą wyposażyć się w wiele różnych rodzajów automatów.
Automaty do lodów amerykańskich
Lody amerykańskie to dobrze znane świderki, które można dostać w trzech podstawowych smakach, czyli śmietankowym, czekoladowym i mieszanym. Te przysmaki mają charakterystyczny kształt, są zakręcone, wysokie i wąskie. Takie lody tworzy się z gotowej mieszanki w proszku. Zalana wodą krótko dojrzewa i zostaje przelana do maszyny.
Maszyny do lodów tradycyjnych
Lody gałkowe są najbardziej znanym wakacyjnym smakołykiem. Określenie „tradycyjne” może nie kojarzyć się z użyciem urządzeń. Tymczasem to wsparcie maszyny do lodów tradycyjnych, czyli frezera, zapewnia ich odpowiednią konsystencję. Urządzenie napowietrza wlaną do niego bazę poprzez intensywne mieszanie. Wtedy też jest ona wstępnie mrożona.
Automaty do lodów włoskich
Lody włoskie zawdzięczają swoją nazwę pochodzeniu automatów do ich wyrobu. Proces wyrabiania lodów włoskich jest podobny do wyrobu lodów tradycyjnych, ale różni się kilkoma elementami. Włoskie ubijane są znacznie wolniej, więc znajduje się w nich mniej powietrza. Takie lody są bardziej kremowe i gęstsze.
Maszyny do lodów tajskich
Lody tajskie od kilku lat cieszą się ogromną popularnością. Wpływ na to ma ich oryginalny wygląd i bogata oferta smaków. Bazę z dodatkiem miesza się na płaskiej powierzchni chłodniczej, a następnie rozprowadza się na gładką masę. Następnie zawija się ją w niewielkie ruloniki.